Membransegel - stringsegel

Membran, Stringsegel eller Formbakat segel, det finns många olika namn på detta nya sätt att göra segel. Uppbyggnaden består av att man fördelar ut lastbärande trådar mellan två lager av mylarfilm. Dessa bakas sedan samman under högt tryck.

Trådarna läggs ut med stor noggrannhet i kraftriktningarna. Trådar av Kolfiber, Kevlar, Vectran och Pentex mixas på ett lämpligt sätt för att uppnå de önskade egenskaperna. Hela denna process görs av olika leverantörer. Vår del i arbetet består i att göra själva segeldesignen som sedan ligger till grund för membranet samt att göra det traditionella sluthantverket.

Vi har själva seglet med D4 segel på vår Banner 30 i 5 säsonger utan några som helst problem, ingen delaminering osv. Formstabiliteten i dessa segel är helt outstanding.

Då dessa membransegel eller stringsegel är det senaste som vi segelmakare har att "leka" med så är det viktigt för dig som kund att förstå vad det är du köper. Skillnaden i kvalitet mellan olika membrantillverkare är större än man anar. Enligt vårt sätt att se på detta så skall dessa segel limmas i tvärsömmarna särskilt viktigt om man köper ett otaftad genua. Det finns idag 4st segelmakare i Sverige som har tekniken med ultraljudslimmning och vi är en av dem.

Nästa steg är att titta på hur mycket fiber tråd/kevlar som ligger i membranet och det finns rekommendationer på detta från olika tillverkare, då vi arbetar med Tyska D4 så går vi efter deras tabeller. Antal fibrer påverkar priset.

Vitsen med att köpa membransegel är att de är överlägset formstabila och lätta. En sak att titta på är hur stora förstärkningar som man sätter i seglet. Det är ju ingen vits med att köpa ett membransegel där man snålat med fibermängden för att sedan rädda upp det hela med en stor förstärkning i hornen. Detta är idag vanligt.

I de Tyska D4 seglen så har man så mycket tråd ut i hornen att det skulle räcka med att bara sätta en ring direkt hornet. Vi går dock ett steg längre, vi sätter små smidiga förstärkninger som limmas och till sist sys/kviltar en bit dacron duk längt ut i hornet. Detta för att vi skall få bästa livslängd men också att ögat skall få sitt, det måste se bra ut.